Proeverij Ben Nevis Club 19-06-2023

Proeverij Ben Nevis Club 19-06-2023

*Jááh daar is ie dan, een samenvatting van mijn eerst proeverij bij een heuse “Whisky Club” waar ik sinds kort lid van ben geworden hopelijk pleziert het lezen u net zo veel als het beleven mij deed *

Deze avond stonden bottelings van “The Ultimate” in de hoofdrol. welke vergezeld met een bijpassend hapje werden geserveerd, iets wat altijd tot zeer verassende effecten leidt op je smaakbeleving.
Zeer aangenaam echter maakt dit in combinatie met geplaagde slijmvliezen het beschrijven van het pure product zo lastig dat ik zal proberen de volgende keer deze te “scheiden” en het eventuele hapje ook te beschrijven.

altijd leuk en handig als naslag materiaal als je zelf een whisky-pairing wilt organiseren 😉
maar voor nu welllicht een iets uit balans zijnde beleving van het moment.

De avond ging van start door middel van een door 2 leden gesponsorde “inkopper”

Welke ik verrassend fris en fruitig vond

Puur, op kamer temperatuur;

Neus:   Accenten van vers fruit en ontbijtgranen met citroenschil

Smaak:  Een karaktervolle blend met een heerlijk zoete en fluweelachtige afwerking.

Afdronk:   Friszoet, licht citrus welke naar mijn mening iets langer mag blijven hangen

De 1e van de proeferij is er een uit de collectie van Craigelachie deze is  13Y en komt uit vatnr 306136

Vat; Bourbon barrel – Alc; 46.0%

Puur, op kamer temperatuur;

Neus:   Baby-pap, zwaar geroosterd ananas,  brandend eikenhout en in de verte wat hints van gember. er lijkt zelfs iets rokerigs in verstopt

Smaak:  Heidehoning, olieachtige gerst, sappige marmelade en toffee.

Afdronk:  redelijk lang met frisse tonen, ook hier lijkt er wat rook/turf te aanwezig te zijn ook doet hij wat “winters” aan door een vlaag van kaneel wat voorbij kom

De 2e komt van Knockando is 11Y, Vatnr 302550

Vat; Hogshead – Alc; 46.0%

Puur, op kamer temperatuur;

Neus: Fruitig zoals appel perzik en peer, de mout is aanwezig en in de verte iets van caramel/stroopwafel gevolgd door vleugje van gesmolten roomboter en iets wat me doet denken aan zand wat na enkele warme dagen door de eeste druppels water wordt gekieteld….

Smaak:  Duidelijke zoete tonen van honing en vanille,  met roomboter besmeerde nog warme geroosterd brood, pruim met een lichte aanwezigheid wat lijkt op carambola of kruisbes aangebrand eikenhout peper(wit?)

Afdronk: gematigd lang, ook hier weer duidelijk de vanille peper en eiken en nog wat van suikerbrood iets mossig.

En toen zaten we alweer op de 3e en tevens laatste voor de Pauze en deze vond zijn oorsprong bij Mortlach is 12Y Alc. 46.0%
ook deze heeft gelogeerd in een Hogshead vat en droeg nummer 305121

Puur, op kamer temperatuur;
Neus: Grapefruit/Citroen/citrus zijn de eerste gedachten ophet moment mijn neus bij het glas komt hierna komt het zilte van een zeewindje en een grasachtig tot wakame (zeewier) in het einde

Smaak: Verrassend Licht vettige beleving waar de grapefruit en Wakame lekker naar voren komen 

Afdronk: Droog zachtziltig effect welke de grapefruit lijkt te dragen gevolgd door een rokerig smaakje welke meer doet denken aan de rook van net geblust houtvuur. een lange maar aangename nasmaak

Ja en dan is het pauze …….

Uiteraard wordt er tijdens het gehele proces genoten en gesproken over de whisky`s en de hapjes en hoe fijn het is dat je het genot van deze “hobby”? op deze wijze met elkaar deelt (voor binnenkomst kon ik slechts enkele bestuursleden omdat ik daarmee had gesproken op 14 april tijdens een Whisky diner, en verder eigenlijk niemand maar daar was niets van te merken) 

Tijdens de pauze lekker verder keuvelen over de smaken en vooral over hoe verschillend mensen smaak beleving ervaren of benoemen.
vaak bedoel je wel hetzelfde maar is de persoonlijke koppeling verschillend.
Bijvoorbeeld Fudge en Caramel, er zitten nuances in maar de “basis” licht voor veel mensen zeer nauw tegen elkaar aan.

zo had ik er een (volgens mij de Knockando) waar een stukje (wat structuur betreft) bijna brie-achtige blauw-aderkaas bij werd geserveerd waardoor ik ineens aan een torentje softijs moest denken op het moment deze samen kwamen….. de twee van mijn tafel genoten herkende deze ook, maar twee anderen snapte wel dat wij dat zo benoemde maar hadden zelf weer een hele andere koppeling waardoor de meer richting een vanillekoekje raakten, bij ons triggerde duidelijk het romige van de kaas tot deze beleving terwijl bij andere personen het typische blauwschimmel dus zeer waarschijnlijk het romige weg cijfert en daardoor een “droge” koppeling krijgen.

over smaak valt niet te twisten zegt men maar het is “rete interessant” om jezelf wel uit te spreken en vooral ook naar anderen te luisteren wat zei proeven en ervaren.
door deze ervaringen met elkaar te delen leer je steeds beter om smaken te onderscheiden en daardoor het proeven steeds interessanter te maken.

Tijd Voor de 4e de Macduff deze is 12Y Alc. 46.0% heeft gerijpt op een Bourbon vat met het nummer 102387

Puur, op kamer temperatuur;
Neus:   Frisse Mandarijn/sinaasappel, citrus, wilde bloemen en gras en zoals verwacht door het vat hints van vanille

Smaak:  Prikkelende (bijna mousserend) frisse zoetigheid, fudge en sinaasappel, en zoals verwacht komt de vanille langs dansen tussen de smaken door 

Afdronk:   Kleine pit(pepertje) citrus en sinaasappel zijn ook hier vertegenwoordigd, de finish is halflang en neigt meer naar het bittere van sinaasappelschil of grapfruit die aanzwelt en eindigt met het pepertje

 


de 5e in de serie is van Royal Brackla is 14Y gerijpt op vatnr 10, firts-fill Sherry Butt en is Caskstrength gebotteld. Alc.57.7%

Puur, op kamer temperatuur;
Neus:   Even aftasten, bij caskstregnth vliegt de alcohol meestal met een flinke duw je neus in dus voorzichtig benaderen (zeker niet meteen vol er in).
zoals meestal bij een Sherryvat ook hier geen verassing dat er veel
 Rood fruit zoals bessen en kersen, en frambozen de neus passeren, bloemige tonen zijn ook van de partij 

 

Smaak:  Uiteraard veel roodfruit maar ook wat (bijna overrijpe) pruim, en iets van ahornsiroop (of krent met honing maar dan heel licht) de neus van alcohol is vooral bij de eerste sip nog goed aanwezig maar  dit went redelijk snel en laat de aroma`s dan hun vrijeloop en laat zelfs een pepertje zich proeven

Afdronk:   de versoepeling houdt aan in de finish een mooie lange vol roodfruit aanhoudende afronk waar ook het pepertje weer langs komt en zelfs wat hout tonen zich presenteren.

En Last but not least de 6e van deze avond dat is er een van Ballechin van 10Y, Vatnr 271 Sherry butt 2nd fill en ook weer Cask strenth gebotteld op Alc 60.0%
(Ballechin is een geturfde whisky die wordt gedestilleerd bij Edradour
)

Puur, op kamer temperatuur;
Neus:   Doorspekt met rook maar niet te… appel en vijg lijken naar voren te komen,ook komt mout voorzichtig om het hoekje gluren tussen de (hoe kan het ook anders) “boeren-jongens” achtige rozijntjes

Smaak:  Smeulende turf en eikenhout vergezeld met een kruidige warmte van geroosterde dadels welke hand in hand gaan met de eerder geroken “boeren-jongens”

Afdronk:  Turf en eikenhout maken voorzichtig ruimte voor het assige van gebluste houstkool deze houd middenlang aan waar de eerder genoemde het vruchten overnemen iets langer aanblijven.

Ondanks de afstand en de (voor mij meestal onmogelijke maandag avond) Blij dat ik lid ben geworden van de Ben Nevis Club en dank hen dus ook voor deze zéér geslaagde en leuke avond met weer veel nieuwe ervaringen welke al een vervolg in mijn agenda heeft kunnen vinden op 9 oktober.

Maar éérst 7 juli Het Whisky festival van Whisky Hoorn in de Kreek.

Geef een reactie