Speyside is een van de grootste whiskyproducerende regio’s ter wereld met meer dan 50 distilleerderijen, de meeste slechts enkele meters van elkaar verwijderd. De regio staat bekend om de productie van whisky vol zoetheid met een verscheidenheid aan lichte bloemige smaken tot zware, rijke smaken. Beroemde distilleerderijen zoals The MacCallan, The Glenlivet, Glenfiddich en The Balvenie liggen in deze spectaculaire whiskyproducerende regio.

Speyside huisvest ook enkele van de minder bekende producenten die de grotere meer bekende distilleerderijen een run voor hun geld geven. Dit zijn distilleerderijen als Tomintoul, BenRiach, AnCnoc en Benromach om er een paar te noemen. Hieronder vindt u een overzicht van de meeste distilleerderijen in deze regio.

De Lowland Whisky Regio van Schotland is groot in omvang maar heeft weinig distilleerderijen die nog in productie zijn. Meestal zijn distilleerderijen in deze regio een goede instap voor whisky als u nog nooit whisky hebt geprobeerd, omdat ze over het algemeen licht en subtiel zijn. Het laaglandgebied van Schotland is zeer schilderachtig, vaak vlak met veel groene medianen en veel landbouwgrond. De meest bekende distilleerderijen in de Lowlands zijn Glenkinchie en Auchentoshan. Beroemde gesloten distilleerderijen en vaak verzamelobjecten zijn Rosebank, Littlemill, St Magdalene en Ladyburn. We hebben onlangs vernomen dat Bladnoch in de afgelopen maanden zal worden heropend en in zijn natuurlijke glorie hersteld.

Het Schotse whiskygebied Highland is verreweg het grootste en strekt zich uit van Orkney in het uiterste noorden tot Lochranza op het eiland Arran in het zuidwesten. De in de Highlands geproduceerde whisky varieert van distilleerderij tot distilleerderij en is zeer uniek in zijn productiemethoden. De highland regio is de thuisbasis van enkele van de grotere distilleerderijen die we op de dagelijkse markt kennen. Glemorangie, Dalmore, Tullibardine en Oban, maar ook de minder bekende Old Pulteney, Balblair, Glenturret en Glencadam, om er maar een paar te noemen. Er zijn enkele zeer wilde en afgelegen gebieden in Schotland waar de meeste Highland distilleerderijen te vinden zijn. De Highland regio is ook verdeeld in distilleerderijen op het vasteland en eiland distilleerderijen, maar de eiland distilleerderijen worden snel een eigen regio, dus we hebben de twee gescheiden op deze website en gaan de eilanden nog individueel verder hun eigen aandacht geven.

Island, de eilandelijke whiskyregio van Schotland is de meest verspreide regio en omvat alle distilleerderijen van de Highlandregio die niet op het Schotse vasteland liggen. De in de eilandregio geproduceerde whisky varieert van distilleerderij tot distilleerderij en is uniek in zijn productiemethoden. De op de eilanden geproduceerde whisky was altijd zeer gewild en goed gepresenteerd, niet meer dan de whisky op het eiland Arran, waar meer dan 100 jaar geleden ongeveer 50 distilleerderijen in bedrijf waren. De Arran whisky’s stonden in de industrie even hoog aangeschreven als de whisky’s van de “Glenlivet”. Nu zien we de eilanden als een op zichzelf staande regio die groeit met een onlangs geopende distilleerderij op het eiland Harris in het noordwesten van Schotland.
de verschillende regio`s zijn weer onder te verdelen in;
(Isle of-) Skye, Mull, ArranOrkney, Lewis en Jura

Het whiskygebied Campbeltown ligt aan het einde van het schiereiland Kintyre aan de westkust van Schotland. De regio was ooit de thuisbasis van 32 whiskydistilleerderijen, de meeste zo niet allemaal in de stad Campbeltown zelf. Nu zijn er slechts drie distilleerderijen (maar wel 5 merken), maar de herinneringen aan andere distilleerderijen zijn duidelijk zichtbaar en dat geldt ook voor de traditie waarin zij whisky maken. Campbeltown whisky heeft een unieke smaak van medium tot full bodied, met wat turf (die ze betrekken van Islay) en elk rijpend vat verzamelt zout uit de omringende zee. De whisky is een heerlijke mix van alles wat Schots is en nog wat meer.

Islay – “The Whisky Isle”. Het enige eiland ter wereld waar er 3 keer meer flessen whisky zijn dan inwoners. De rokerigste heilige graal voor de whiskyliefhebber… Islay. De diepe, rokerige noten die synoniem zijn met Islay komen van de brandstof die wordt gebruikt om de vochtige mout te drogen, en de turfachtigheid van de whisky hangt meestal af van de tijd die de mout heeft gekregen om boven de turfblokken te drogen. Dit geldt voor de meeste whisky’s van eilanden, omdat de belangrijkste brandstof op de eilanden turf is die uit de grond wordt gehaald. Islay heeft meestal een diepere turfsmaak omdat de grote distilleerders hun mout langer drogen om de kenmerkende rokerige tonen te verkrijgen.

Er zijn 9 wereldberoemde distilleerderijen op het eiland Islay: Ardbeg, Bowmore, Bunnahabain, Laphroaig, Caol Ila, Kilchoman, de onlangs heropende Bruichladdich, Lagavulin en Port Ellen, die de productie in 1983 heeft gestaakt, maar waarvan nog steeds enkele flessen worden gemaakt door de onafhankelijke bottelaars Signatory, Douglas Laing & Co en Gordon & MacPhail. Onlangs is ook een nieuwe distilleerderij met de productie begonnen en wij wachten geduldig om te proeven wat er wordt geproduceerd in de pas geopende Gartbreck distilleerderij, die ten zuiden van de Bowmore distilleerderij ligt.

Islay ligt voor de westkust van Schotland, waar de omstandigheden voor het maken van whisky perfect zijn. Het heeft warme zeelucht, perfect voor whiskyrijping, het heeft wilde winden en zoute zeestralen. Het eiland verbouwt zijn eigen gerst en er is een overvloed aan turf uit de grond te halen. Het belangrijkste is dat het verse, zuivere, zachte water perfect is voor het maken van whisky.

Isle of Arran Distillers, een dynamische nieuwe kracht in de Schotse whiskyindustrie, is een van de weinige overblijvende onafhankelijke distilleerderijen in Schotland. Het is gevestigd in Lochranza op het eiland Arran, een van de mooiste en beroemdste van Schotland, dat voor de westkust tussen Ayrshire en Kintyre ligt.

Arran is een uniek eiland dat bekend staat als “Schotland in miniatuur”, want het heeft alle landschappen van Schotland, met bergen en laaglanden, valleien, lochs en koninklijke kastelen (waaronder een in Lochranza). Begin 19e eeuw waren er meer dan 50 whiskydistilleerderijen op Arran, de meeste illegaal en zorgvuldig verborgen voor de ogen van de belastingdienst. De mout van Arran werd naar het vasteland verscheept en genoot daar van de adel die regelmatig “het water van Arran nam”. In die tijd werd hij geprezen als de beste van Schotland, alleen die uit de “Glen of Livet” kon hem evenaren.

Na een onderzoek door de afdeling geologie van de universiteit van Glasgow werd de eigenaar geadviseerd zijn nieuwe distilleerderij op Arran te openen om drie redenen:
-Ze hadden het zuiverste water van heel Schotland gevonden bij Loch na Davie, hoog in de heuvels die uitkijken over het dorp Lochranza aan de noordkust van Arran.
-Arran wordt gewassen door het warme water van de Golfstroom en heeft een microklimaat – ideaal voor de snelle rijping van single malt whisky’s.
-Zoals reeds vermeld, genoot het eiland reeds een reputatie voor het produceren van topkwaliteit – zij het illegale – whisky.

In 1995 openden wij een nieuwe distilleerderij op Arran, op een van de mooiste locaties in Schotland. Wij gebruiken alleen de traditionele distillatiemethoden, met houten washbacks en koperen stills die volgens onze exacte specificaties zijn ontworpen. De locatie biedt perfect water voor de whiskyproductie, gereinigd door graniet en verzacht door turf terwijl het van de berg erboven naar beneden komt. De atmosfeer van zeewind en heldere berglucht samen met de warme stroom van de Golfstroom rijpt de Arran Malt tot perfectie in met aarde bevloerde pakhuizen.

Wij ontwikkelen nu de verkoop van onze merken over de hele wereld in Europa, Azië en Amerika. Arran is een uniek eiland, en onze producten zijn net zo uniek. Wij gebruiken geen turf in het productieproces en geen karamel voor kunstmatige kleuring – in tegenstelling tot de meeste andere whiskybedrijven. Daardoor worden onze producten terecht omschreven als ‘de ware geest van de natuur’.

Onze Arran Single Malt producten worden ook niet gechilld. Chillfiltratie werd uitgevonden om de fysieke helderheid en helderheid van de gebottelde spirit te verbeteren door de geëmulgeerde oliën te verwijderen en zo vertroebeling in de fles te voorkomen. Veel onafhankelijke bedrijven zijn opnieuw gaan bottelen zonder de koelfiltering, omdat zij van mening zijn dat hierdoor ook veel smaakelementen van de gedistilleerde drank worden verwijderd. Een niet-gekoelde botteling is natuurlijker en laat de gedistilleerde drank zoveel mogelijk van zijn oorspronkelijke karakter behouden.

De productie begon om 14.29 uur op donderdag 29 juni 1995 en tijdens de officiële openingsceremonie op 17 augustus vlogen twee steenarenden, die op de berg achter de distilleerderij leven, voorbij als dank voor het feit dat de bouwwerkzaamheden enkele weken waren stilgelegd om hen in staat te stellen hun kuikens uit te broeden. Op een warme zomerdag zijn ze nog steeds te vinden, hoog zwevend op de thermische stromen, voordat ze zich als een steen laten vallen op jacht naar hun prooi.

Na een rondleiding door de distilleerderij kunnen gasten in onze gezellige proefbar ontspannen genieten van onze bekroonde Single Island Malt producten. Onze filosofie is om een reeks whisky’s van de allerbeste kwaliteit te produceren en de snelle groei van ons bedrijf in de afgelopen jaren lijkt erop te wijzen dat we goed op weg zijn om ons doel te bereiken.

James wordt in de distilleerderij bijgestaan door Gordon Bloy, John Dowens en Graham Omand. Dit zijn de jongens die onze Arran Single Malt zo speciaal maken.

Het eiland Jura is één van Schotlands mooiste, maar wellicht het minst bekende eiland. Het eiland is in grootte het vierde eiland van de Hebriden voor de westkust van Schotland. Jura betekent in het Oud-Noors ‘Eiland van het Edelhert’. Naast een hotel, enkele boerderijen en landgoederen is de gelijknamige distilleerderij de enige industrie. Op het eiland wonen niet meer dan 200 mensen. De grootste groep bewoners zijn echter edelherten, waarvan er zo’n 5.000 op het eiland leven.

De distilleerderij is gelegen in het dorpje Craighouse aan de zuidkust van het eiland. Toegang tot het eiland heeft men door met de ferryboot vanaf het eiland Islay de zee-engte over te steken. Een eenbaansweg leidt dan naar het dorp. Palmbomen in Schotland? Bezoekers die voor de eerste keer het eiland aandoen zullen met verbazing ontdekken dat er op het eiland palmbomen staan. Dit komt omdat er op het eiland sprake is van een uniek microklimaat. Ook heeft vanuit het zuiden de golfstroom van de Atlantische oceaan zijn invloed.

Jura single malt whisky bereikt zijn volle ontwikkeling na een zorgvuldig bepaalde rijpingsperiode in eikenhouten fusten. Het milde klimaat, het zachte water uit de diverse bronnen en het omringende zeewater bepalen het karakter van deze malt. Jura kenmerkt zich door de bleekgouden kleur van gerst, is lichtvoetig met de zachtheid van een ware West-Highland malt en heeft een zacht zilte smaak met een lichte toon van turf. 

Van alle Schotse eilanden zijn er maar weinig die zo’n bedwelmende mix van erfgoed, romantiek, folklore en dramatische schoonheid bieden als Skye, “the Misty Isle”, of Eilean a’ Cheo in het Gaelic. Hoewel Skye slechts 50 mijl in doorsnee is, is het eigenlijk het grootste eiland van de Binnen-Hebriden, met een spectaculaire kustlijn van zeearmen en schiereilanden. Voor whiskyliefhebbers is Skye de poort naar drie whiskystokerijen. De bekendste distilleerderij is Talisker, producent van ruige single malts die bekend staat om de manier waarop hij de spray van de zee opvangt en een kenmerkende peperige kruidigheid levert.

Het eiland Mull is de thuisbasis van een van de meest iconische whiskystokerijen van Schotland, Tobermory. Het kleine eiland voor de kust van Oban heeft een lange geschiedenis van whisky maken, die teruggaat tot de 18e eeuw. De Tobermory distilleerderij is de enige op Mull en produceert een kenmerkende single malt whisky die door kenners over de hele wereld wordt gewaardeerd.

De Tobermory distilleerderij werd in 1798 opgericht door John Sinclair en is sindsdien onafgebroken in bedrijf geweest. De distilleerderij bleef in handen van de familie tot 1884, toen ze werd verkocht aan een consortium van drie whiskyhandelaren. De distilleerderij kende een periode van voorspoed, maar na de ondergang in 1925 werd Tobermory tot 1938 stilgelegd. De distilleerderij werd in 1954 verkocht aan Distillers Company Limited (DCL) en bleef onder controle van DCL tot de sluiting in 1985. Tobermory werd toen gekocht door een lokaal consortium en is sindsdien opgeknapt. De Tobermory distilleerderij is gevestigd in het dorp Tobermory, dat aan de oostkust van het eiland Mull ligt. De distilleerderij wordt gerund door Burn Stewart Distillers Ltd, die ook de nabijgelegen Ledaig distilleerderij exploiteert. De Tobermory distilleerderij gebruikt een combinatie van twee wash stills en vijf spirit stills. De distilleerderij is vooral bekend om zijn zwaar gepekelde whisky, die wordt gebruikt in de blend Cutty Sark.

Whisky uit Mull behoort tot de beste ter wereld. De turfachtige, rokerige smaak is anders dan alle andere whisky’s. Als je hem proeft, zie je meteen dat hij uit Mull komt.

De Orkney-eilanden hebben een lange geschiedenis op het gebied van whisky. De eerste geregistreerde distillatie op Orkney was in 1494, en er zijn gegevens over illegale distilleerderijen die al in de 17e eeuw op de eilanden actief waren.

In de 18e en 19e eeuw waren er verschillende legale distilleerderijen op Orkney, waarvan Highland Park de bekendste was. Highland Park werd in 1798 opgericht door Magnus Eunson, een voormalige smokkelaar die zich toelegde op legaal distilleren. Eunson gebruikte plaatselijke turf om zijn mout te roken, waardoor Highland Park zijn kenmerkende smaak kreeg.

De whiskygeschiedenis van Orkney nam een donkere wending in de 20e eeuw. In 1928 legde de Schotse regering een strafaccijns op whisky op, wat leidde tot de sluiting van alle distilleerderijen op Orkney.

Orcadische whisky vandaag de dag
Orcadische whisky is een unieke en complexe drank, met een smaak die wordt beïnvloed door het klimaat en de geografie van de regio. Het eiland Orkney, gelegen voor de noordkust van Schotland, staat bloot aan de harde wind en de zoute nevel van de Noord-Atlantische Oceaan. Dit resulteert in een whisky die zowel turfachtig als zout is, met een onderscheidend karakter dat hem onderscheidt van andere Schotse whisky’s.

Vandaag geniet Orcadische whisky een heropleving in populariteit, nu meer mensen zijn unieke smaak ontdekken. De distilleerderijen op het eiland werken hard om aan de vraag te voldoen en er worden regelmatig nieuwe bottelingen uitgebracht. Als u op zoek bent naar iets anders in uw whiskycollectie, dan is Orcadian whisky zeker de moeite waard.

Het microklimaat van de Orkney-eilanden
De Orkney-eilanden zijn een kleine groep eilanden voor de noordkust van Schotland. Het klimaat is er milder dan op het vasteland, dankzij de Golfstroom. Dit microklimaat is ideaal voor de teelt van gerst, een van de belangrijkste ingrediënten van whisky.

Het klimaat op Orkney is ook ideaal voor het rijpen van whisky. De temperatuur blijft het hele jaar door vrij constant en door de nabijheid van de zee is er veel vocht in de lucht. Deze omgeving versnelt het rijpingsproces, wat resulteert in een zachtere, smaakvollere whisky.

Het water van Orkney
The Water of Orkney is een whisky die afkomstig is van de Orkney eilanden, gelegen voor de noordkust van Schotland. Het water dat gebruikt wordt om deze whisky te produceren komt uit twee bronnen – de rivier Peaton en het Loch of Stenness. Van het water uit deze twee bronnen wordt gezegd dat het tot het zuiverste van heel Schotland behoort, wat bijdraagt aan het unieke smaakprofiel van deze whisky.

Het water van de rivier Peaton zou rijk zijn aan mineralen, waardoor het een uitgesproken smaak heeft die volgens velen doet denken aan honing. Het water uit het Loch of Stenness daarentegen staat bekend om zijn zachtheid, wat resulteert in een zachte en romige textuur. De combinatie van deze twee waters zorgt voor een whisky die anders is dan alle andere.

De turf van Orkney
Turf is een belangrijk ingrediënt bij het maken van whisky, en de Orkney-eilanden zijn de thuisbasis van enkele van de beste turf in Schotland. Turf is een grondsoort die wordt gevormd wanneer organisch materiaal, zoals planten en bomen, ontbindt. Het zit vol met voedingsstoffen die essentieel zijn voor de groei van planten, en het heeft een unieke smaak die diepte en complexiteit toevoegt aan whisky.

De Orkney-eilanden hebben een lange geschiedenis van turfproductie, en het is nog steeds een belangrijk onderdeel van de lokale economie. Turf wordt geoogst uit de venen van het eiland, die op Orkney in overvloed voorkomen. De venen zijn langzaam groeiende ecosystemen waar een verscheidenheid aan planten en dieren leven.

Veenbeheer is een delicaat proces en de Orkney-eilanden hebben het voortouw genomen bij de verantwoorde turfwinning.

De mout van Orkney
The Malt of Orkney is een single malt whisky van de Orkney-eilanden voor de kust van Schotland. Het klimaat van het eiland is koel en vochtig, wat ideale omstandigheden creëert voor de teelt van gerst, het belangrijkste ingrediënt van whisky. Het water dat gebruikt wordt om The Malt of Orkney te maken komt uit ondergrondse bronnen op het eiland en wordt op natuurlijke wijze gefilterd door kalksteen, waardoor een zachte, schone smaak ontstaat.

The Malt of Orkney heeft een lichte, delicate smaak met hints van citrus en bloemen. Hij kan het best puur worden gedronken of met een scheutje water om zijn volle aroma en smaak vrij te maken.

De vaten van Orkney
De Casks of Orkney zijn een soort whisky die gemaakt wordt op de Orkney eilanden. De whisky wordt gemaakt van verschillende granen, waaronder gerst, tarwe en rogge. De Casks of Orkney worden gerijpt in verschillende vaten, waaronder sherryvaten, bourbonvaten en Madeiravaten. De Casks of Orkney hebben verschillende smaken, waaronder citrusvruchten, bloemen en rook. De Casks of Orkney zijn een van de meest populaire soorten whisky ter wereld.

Conclusie: Een mooie toekomst voor Orkadische whisky

Isle of Lewis Heeft 1 Distillery

De eerste single malt whisky van een distilleerderij in de Buiten-Hebriden sinds 1829.

Abhainn Dearg Distillery (uitgesproken als Aveen Jarræk), of Red River in het Engels, is een ambachtelijke distilleerderij in Uig op het Buiten-Hebrideneiland Lewis. De distilleerderij is opgericht door Mark Tayburn (Marko) en was de eerste legale whiskydistilleerderij op de Buiten-Hebriden in bijna tweehonderd jaar.

Opgericht in 2008 verliet de eerste whisky het eiland in 2010 toen twee kleine vaten met nieuwe whisky werden verkocht. Een ervan ging naar Duitsland, waar het met importeur Alba Import de whiskybeurzen bezocht. De tweede bleef iets dichter bij huis en ging naar McSorleys Bar in Glasgow. Later werd een speciale gesigneerde botteling van de nieuwe whisky aangeboden, The Spirit of Lewis, die snel was uitverkocht.

De eerste Abhainn Dearg Single Malt werd uitgebracht in 2011, een speciale uitgave van drie jaar oud. De flessen waren online beschikbaar en gingen al snel de hele wereld over. De feedback was geweldig.

We zijn nu de mijlpaal van tien jaar sinds de oprichting van de distilleerderij gepasseerd en Marko heeft zijn doel bereikt om een whisky te produceren, van de velden (van gerst) op Goathill Farm, Melbost, tot de fles, binnen de Buiten-Hebriden. Hij heeft ook geschiedenis geschreven en de whiskywereld voorgoed veranderd.

De eerste Legale dram van Harris


De mensen van Pabbay, een klein eilandje voor onze westkust, konden ooit prat gaan op de uisge beatha (Letterlijk het water des levens)  die uit hun verborgen distilleerketels vloeide, ver van de ogen van de excisieman.

Deze dagen zijn helaas al lang voorbij en het eilandje heeft geen whisky meer en ook geen mensen die het maken.

Vandaag zijn we er trots op dat we hier in Tarbert bijna 170 jaar later de traditie van Harris distilleren nieuw leven inblazen.

Net als de Hearaich (de inwoner van Harris) zelf is onze malt whisky een gesprek tussen natuur en opvoeding, met twee krachtige ouders die elk op hun eigen unieke manier invloed uitoefenen op de dram.

Ten eerste zijn er de elementen van Harris zelf.

We maken The Hearach van het zachtste water van de Buiten-Hebriden, de snelstromende beek waaruit hij komt, Abhainn Cnoc a ‘Charrain, die over de oudste rotsen op aarde stroomt.

En dan is er nog de omgeving waarin dit alles vorm krijgt, een plek die wordt overspoeld door de Golfstroom en Atlantische stormen.

Ondanks zijn wildheid is het eiland niet altijd een woeste plek.

Die beruchte winden houden de zomer koel en in de winter ligt er zelden sneeuw, behalve op de hoogten van de machtige Clisham-berg, wat ertoe bijdraagt dat we, ondanks alles, een klimaat hebben dat perfect in balans is voor de rijping van whisky.